tisdag 9 oktober 2007

Recensenter dissar Wii-spel - men de säljer ändå

Man kan minst sagt säga att Nintendo Wii är framgångsrik. Inte nog med att den säljer bäst av den nya generationens konsoler, den har också lockat till sig många som inte spelat tv-spel tidigare. ”Casual gamers” eller ”non-gamers” som de brukar kallas, ”icke-spelare” är väl den bästa svenska översättningen.

Trots framgångarna för konsolen får Wii-spelen i stort sämre recensioner än spelen till Xbox 360 och Playstation 3.

Metacritic är en sajt som sammanställer recensioner för bland annat spel till en genomsnittspoäng mellan 0 och 100, en ”metascore”. På topp 20-listan över Wii-spelens metascore har de fem översta spelen ungefär liknande poäng som spelen på topp 20-listorna för Xbox 360 och Playstation 3. Men från och med plats 6 har spelen lägre poäng och på plats 19 och 20 ligger spel med så låg poäng som 72 (även fast det är ganska bra). Vi har spel som gått bra på försäljningslistorna, som Wii Play och Boogie, som inte har mottagits särskilt väl av recensenter.

Att skivor och filmer som får dåliga recensioner ändå kan sälja bra är inget nytt (Göta Kanal, någon?), men i spelvärlden har det varit ovanligt fram till nu.

Jag tror att det här kan bero på att de flesta spelrecensenter inte är den sortens spelare som många Wii-spel riktar sig till. De tilltalas inte av spel riktade till icke-spelare och ger därför sällan sådana spel bra recensioner.

Det kan finnas risk för att Wii-spel på detta sätt får en orättvis behandling av medierna. Kanske skulle det behövas fler icke-spelare bland recensenterna som kunde recensera spel avsedda för den publiken?

Martin Sternelius

1 kommentar:

Unknown sa...

Ja! Fram mer fler casual gamers bland både skribenter och även inom andra områden i datorspelsbranchen. Jag tycker fokuset på hardcore gamers känns tråkigt ibland, även om de såklart är mycket viktiga, det får icke-gamers att tro att alla som gillar att spela gör det dag som natt och ingenting annat. Att spela är ett intresse som alla andra, bara för att du gillar fotboll tränar du inte nödvändigtvis lika mycket som proffsen.