tisdag 9 september 2008

Att standardisera bort all rädsla

Det säger sig självt. Inte kan man standardisera bort rädslan för att ens barn kanske kan komma i kontakt med ”olämpligt” innehåll på nätet. Likväl försöker ett antal europeiska länder att ta fram en standard för filterprogramvara för barn. Och den europeiska konsumentlobbyn går i bräschen. Ska man skratta eller gråta? Mest gråta känns det som.

Varför ska man inte märka bra produkter för konsumenterna? Jovisst, det ska man men inte på bekostnad av barnens tillgång till nätet. Det som bekymrar en är att föräldrar nu helt och hållet vill skaffa sig 100 % inflytande över barns tillgång på information. Information som kanske är vital för barnet. Tänk dig att en tonåring med HBT bakgrund inte kan söka information fritt på nätet. Han eller hon råkar ha föräldrar som inte samtycker när det gäller val av sexuell läggning. Tänk dig att en ung person inte aktivt får välja någon annan samtalspartner än den inom familjen. Inte ha möjlighet att skaffa sig en annan åsikt än familjens, inte kunna söka och kontrollera fakta som föräldrar presenterar.

Nätet är fullt med bra och mindre bra information. En stor fördel är att barn nu har helt andra möjligheter till kontakt med andra religioner, åsiktstänkande och personer de aldrig annars skulle ha träffat. Det är möjligt att nya kommunikationsmönster också kommer att leda till en mer öppen och förlåtande attityd till andra medmänniskor på jorden. En vacker tanke.

Det känns långt ifrån positivt att engagera sig i ett arbete för att vara en bromskloss i elefantformat. Men vi måste stå upp för barnens rätt till det fria ordet på nätet.

I dagarna har Medierådet och Bris släppt en rapport och barns upplevelser och problem på nätet. Inte ofta är problemen orsakade av vuxna. Läs rapporten – verkligheten överträffar dikten. Där kan man läsa om barnporrsurfande pappor, mammor som fastnat framför nätet, föräldrar som raggar på barn som är i barnens egen ålder. Nätet skapar många tuffa beslut och dilemman. Man älskar sin pappa och mamma. Man vill inte skvallra, göra någon illa. Är det konstigt att barn mår dåligt idag – sånt uselt föredöme deras föräldrar är?

Det är dags att skärpa till tonen mot föräldrarna. Väx upp.

Inga kommentarer: