måndag 12 maj 2008

Vi har jobbat och lobbat intensivt i snart ett år för att studenterna på lärarutbildningarna ska få lära sig betydligt mer om IT än vad de gör idag. Idag kom det ett ganska ofattbart men härligt besked från skolministern. IT ska t.o.m prioriteras - om man ska tolka det hela rätt. Det känns helt otroligt att någon i detta land skulle kunna lyckas med detta konststycke.

Nu gäller det bara att ro det hela i land. För det är ju inte Leijonborg som kommer att göra jobbet. Man skulle vilja varna för att låta lärarutbildningarna ta hand om ITdelen av utbildningen - de har ju inte lyckats så bra hittills. Och lyssnar man på företrädare för lärarutbildningarna blir man ju närmast mörkrädd. Det är knappt att man vågar gå på några offentliga tillställningar längre - iallafall inte om det handlar om IT och lärarutbildningar.

Jag måste rikta en stor eloge till KK-stiftelsen som jobbat för detta och även under de närmaste åren kommer att stötta utvecklingen på olika sätt. Det finns fler att tacka, listan kan göras lång.

En viktig maktfaktor i sammanhanget är också arbetsgivarna som representeras av rektorer och andra ledare i samhället. Jag ser i kommentarerna hos cs att en hel del menar att riskdagsledamöterna behöver IT utbildas. Ja, liksom många andra delar av vårt offentliga samhälle från myndigheter ner till fritidsgårdarna. Alla länkar i kedjan är viktiga om vi ska kunna ge barn och unga en chans att fortsätta bygga vårt land. För det är ju precis det det handlar om.

Vi kan skatta oss lyckliga i Sverige. Vi ligger inte så bra till i Pisautvärderingen - det ger oss en politisk möjlighet att driva på utvecklingen i skolan. För finnarna är det kört. De har standardiserat och byggt sin skola så att den passar utvärderingen perfekt. Deras utbildning och elever är bäst i världen - men de som förtvivlat kämpar för förändring i den finska skolan kommer att få det tufft - mycket tufft. Vi lider med er.

Vi kommer att skriva mer om det här framöver. Läs artikeln som vi refererat till hos Computer Sweden

http://www.idg.se/2.1085/1.160677

1 kommentar:

Pia Flodquist sa...

Tack för din eloge om KK-stiftelsens satsning på IT i lärarutbildningen. Här kan ni läsa mer om satsningen:

http://www.kks.se/templates/ProgramPage.aspx?id=7882

//Pia Flodquist, KK-stiftelsen