torsdag 11 december 2008

Årets leksak 2008 – Funkeys

I år har verkligen den digitala julklappen gjort sitt intåg. Det finns hur många olika varianter som helst på dagböcker, tamagochis, nallebjörnar med spel i magen, pennor med spel etc. Den här branschen har verkligen förändrats det senaste året. Kan man tippa att detta bara är en början? Små barn spelar allt tidigare. Det finns hur stor potential för digitala kombinationer och leksaker som helst. Det är ganska billigt att tillverka, men känns dyrt och det är lätt att ta ut ett bra pris för en sådan leksak uppenbarligen.

Är de här leksakerna bättre eller sämre än vanliga spel? Mer prisvärda än vanliga spel? Eller bara en egen kategori som inte är riktigt jämförbar med andra spel? Jag skulle vilja uppmana alla ni föräldrar som köpt leksaker med digitalt innehåll att skriva recensioner av dem och skicka dem till oss. Vi är sugna på att sätta samman en lista över vilka leksaker med spel – och digitalt innehåll som finns på marknaden – och framförallt vad barnen har tyckt om dem!

I år har vi kunnat se ganska mycket reklam för Funkeys en slags digital värld där man går runt med sin gubbe och gör olika saker. Man köper ett startkit för ca 250 kr med en huvudenhet och två gubbar som sedan ger tillgång till olika saker i en digital värld. Självklart är varje gubbe unik och tilltalade söt på något oförargligt sätt. Mattel har stor vana av att producera den här typen av figurer.

Det är ganska svårt att testa ett sånt här slags socialt spel eftersom man inte vet riktigt hur den fulla utbyggda versionen faktiskt ser ut. Och man har ju inte riktigt lust att köpa ett gäng gubbar till för 70 spänn stycket för att undersöka saken heller.

Funkeys skulle kunna vara ganska bra som ett första socialt spel för att sitta och göra något vi datorn. Men så är det ju alla men… Det är på engelska och inte speciellt lätt att spela om man inte förstår vad som sägs. Man måste också köpa ett antal gubbar för att det ska bli lite roligare. Bara två gubbar känns än så länge mycket begränsande. Spelen som finns är tråkiga och enkla, t o m för min 4 åring.

Diskussionen som man skulle vilja ta är poängen med den här leksaken när det finns så många andra bra spel redan? Kanske är det så att våra spelproducenter och tillverkare av spel idag varken är intresserade av att skapa eller ser någon profit i detta att rikta sina erbjudanden mer åt yngre. Man kan fundera på om de inte måste akta sig, för snart kommer konkurrensen att hårdna om de yngsta spelarna. Och då har de traditionella leksaksfabrikörerna ett klart försprång med okunniga föräldrar, en ointresserad spelbransch och traditioner av att producera tilltalande leksaker med former och färger som barn gillar.

Som vanligt är det konsumenterna som förlorar. De yngre som skulle kunna få spel med bra kvalité får nöja sig med minst lika dyra och tråkiga halvmessyrer till spel. Bara därför att fältet är öppet för leksaksindustrin och ingen är beredd att göra något åt det.

Skicka gärna in era bidrag om leksaker med digitalt innehåll, både positiva och negativa erfarenheter så kan vi börja sprida synpunkter om våra nya hybrider nätet! Skicka till info@goodgame.se

För er föräldrar som är intresserade av att testa spel med era barn, nu finns det en förening för de yngsta spelarna som testar med sina föräldrar – Minigamers! Du blir medlem genom att skriva in alla som ska vara med som medlemmar. Du kontaktar ordföranden Petra på petra@goodgame.se så skickar hon inbjudan till dig!

För er som inte vet så mycket om verksamheten så kan man kort säga att vi skickar spel mot att ni skriver och publicerar på sajten. Spelen tillfaller därefter föreningen. Vi man behålla spel måste man bilda en egen förening med 5 medlemmar mellan 7 – 25 år. Då får man behålla 2/3 av de testade spelen.


God Jul/

Annelie